O konferenciji

U povodu obilježavanja 20 godina uspješne privatizacije Fabrika cementa Lukavac, članica ugledne ABAG grupe iz Austrije, organizira jedinstvenu Međunarodnu konferenciju o zelenoj energiji iz otpada i mogućnostima smanjenja CO₂ koja će se održati 6. oktobra 2021. u hotelu Hills u Sarajevu.

Kroz stručna predavanja o aktuelnim temama, primjere dobrih praksi u Austriji, Njemačkoj, Srbiji i BiH, te zanimljivu panel diskusiju istaknutih evropskih i domaćih stručnjaka, učesnici će moći saznati i razgovarati o savremenim trendovima i pristupima u cementnoj industriji, korištenju alternativnih goriva, zelene – održive energije, smanjenju CO₂ emisija, ali i o perspektivama korištenja energije bez negativnog utjecaja na okoliš u BiH i u široj regiji. Sve u skladu sa ciljevima Agende 2030.

Cilj konferencije je da se razmotre goruća pitanja, razmjene pozitivna iskustva i kroz najbolje međunarodne i domaće primjere probudi svijest i motivacija o mogućnostima primjene sličnih ideja u organizacijama i zajednicama u kojima učesnici konferencije djeluju.

Ako želite saznati nešto novo, ako Vas pokreću uspješne priče najvećih imena u ovoj oblasti, i ako pratite trendove, uvest ćemo Vas u svijet novih mogućnosti, zelene energije i održive budućnosti.

Poruke i zaključci

Istaknuto je da između Austrije i BiH postoji još mnogo potencijala za proširenje saradnje posebno u oblastima energije i zaštite okoliša.

Jedna od poruka konferencije je bila i ta da lokalne zajednice trebaju biti samoodržive, a ako to nije moguće da tada proizvođači moraju imati standard kako da se brinu o zaštiti okoliša.

Prema Agendi 2030, kompletna Evropa bi trebala zamijeniti upotrebu nafte, uglja i plina zamjenskim alternativnim gorivima, što mnogi stručnjaci smatraju novom industrijskom revolucijom. Kazano je da ovakvi procesi moraju biti vođeni na nivou države, kakva je praksa i u regiji, i da nažalost u BiH ne postoji veliko interesovanje za realizaciju ovog projekta na nivou države. Stoga su mnogi stručnjaci mišljenja da će privatni sektor biti nosilac ove tranzicije.

Desetogodišnje iskustvo cementne industrije Srbije pri korištenju alternativnih goriva dostiglo je supstituciju od 40% ali se smatra da i to nije dovoljno. Jedan od zaključaka je da se ovakve promjene moraju rješavati globalno a implementirati lokalno.

Na kraju konferencije je sumirano da su gospodarenje otpadom i sektor proizvodnje dva blisko povezana sektora i da je vrlo bitno jačati oba na nivou svake lokalne zajednice, ali da mora postojati i mogućnost snabdijevanja ovim sirovinama kako bi se ubrzali svi procesi proizvodnje i smanjenja otpada prilikom proizvodnje.

Slaveći 20 godina uspješne privatizacije, Fabrika cementa Lukavac je u toku konferencije projektu „Let´s Do It” Tuzla uručila ček u vrijednosti od 20.000 KM kao najavu najvećeg ekološkog projekta za narednu godinu. Ovo je nagrada i priznanje mladim ljudima koji vrijedno rade na poboljšanju životne sredine, a koje smo odabrali da budu partner za realizaciju najavljenog eko projekta Lukavac Cementa.

PREZENTACIJE PREDAVAČA

Istaknuti predavači su na konferenciji „Zelene energije u cilju smanjenja CO₂ emisija“ govorili o aktulenim temama vezanim za dekarbonizaciju, zaštitu okoliša, upravljanjem otpadom i potencijalima za ponovnu upotrebu otpada.
Uvodna riječ

Stjepan Kumrić, generalni direktor, Fabrika cementa Lukavac, BiH

Uvodna riječ

Dr. Ulrike Hartmann, ambasadorica Republike Austrije u BiH

Uvodna riječ

Harald Fritsch, predsjednik Uprave, Asamer Baustoffe AG, Austrija

“Izazovi i prilike u procesu dekarbonizacije regije Zapadnog Balkana“

Irina Lazzerini, ekspertica za održivu energiju, Sekretarijat Energetske zajednice, Austrija

“Mapa puta za njemačku cementnu industriju na putu ka dekarbonizaciji“

Dr. Volker Hoenig, izvršni direktor, VDZ Technology gGmbH, Njemačka

“Spremnost država regiona Zapadnog Balkana za održivu energetsku tranziciju”

Prof. dr. Mirza Kušljugić, predsjednik Upravnog odbora, Centar za održivu energetsku tranziciju RESET, BiH

“Zaštita okoliša u BiH: Problemi i planovi sektora upravljanja otpadom”

Dr. Irem Silajdžić, viša savjetnica za zaštitu okoliša, ENOVA d.o.o., BiH

„Uloga goriva iz otpada (GIO) i cementne industrije u sistemu upravljanja otpadom u okviru koncepta cirkularne ekonomije“

Dr. Roland Pomberger, šef Katedre za tehnologiju prerade otpada i upravljanja otpadom (AVAW), Montanuniversität Leoben, Austrija

„Koprocesuiranje u cementarama u Srbiji – izazovi i prilike“

Dejana Milinković, direktorica, Poslovno udruženje Cementna industrija Srbije, Srbija

„Savremeni pristupi upotrebi goriva iz otpada (GIO) i dobijanju energije u cementnim pećima“

Dr. Renato Sarc, zamjenik šefa katedre za tehnologiju prerade otpada i upravljanja otpadom, Montanuniversität Leoben, Austrija

„Koncepti proizvodnje i postrojenja za proizvodnju goriva iz otpada (GIO)“

Jürgen Deditz, ovlašteni predstavnik za tehnologiju mjerenja i upravljanja procesima, mašinstvo i tretman goriva iz otpada, IUT Ingenieurgemeinschaft Innovative Umwelttechnik GmbH, Austrija

„Ispitivanje mogućnosti korištenja SRF/RDF goriva za kosagorijevanje s ugljem u termoelektranama EPBiH u okvirima održivih ekonomsko-tehnoloških parametara i važećih okolinsko-regulatornih uvjeta“

Dr. Anes Kazagić, rukovodilac Sektora za strateški razvoj, Elektroprivreda BiH, BiH

“Kako smo postali pioniri u korištenju alternativnih goriva u BiH”

Stjepan Kumrić, generalni direktor, Fabrika cementa Lukavac, BiH

Panel diskusija

Govornici

Uvodničari, predavači i panelisti

STJEPAN KUMRIĆ
STJEPAN KUMRIĆ

Generalni direktor Fabrike cementa Lukavac – BiH / uvodničar i predavač

Harald Fritsch
Harald Fritsch

Predsjednik Uprave Asamer Baustoffe AG – Austrija / uvodno obraćanje

Mirza Kušljugić
Mirza Kušljugić

Predsjednik Upravnog odbora Centra za održivu energetsku tranziciju RESET – BiH / predavač

Dejana Milinković
Dejana Milinković

Direktorica Poslovnog udruženja „Cementna industrija Srbije“ – Srbija / predavačica

Ulrike Hartmann
Ulrike Hartmann

Ambasadorica Republike Austrije u BiH / uvodno obraćanje

Irina Lazzerini
Irina Lazzerini

Međunarodna ekspertica za održivu energiju, Energy Community Secretariat (Sekretarijat energetske zajednice) - Austrija / predavačica

Irem Silajdžić
Irem Silajdžić

Viša savjetnica za zaštitu okoliša, ENOVA d.o.o. - BiH / predavačica

Renato Sarc
Renato Sarc

Zamjenik šefa Katedere za tehnologiju prerade otpada i upravljanja otpadom, Montanuniversität Leoben – Austrija / predavač i moderator panel diskusije

Volker Hoenig
Volker Hoenig

Izvršni direktor, VDZ Technology gGmbH - Njemačka / predavač

Roland Pomberger
Roland Pomberger

Šef Katedre za tehnologije prerade otpada i upravljanja otpadom (AVAW), Montan univerzitet Leoben- Austrija / predavač

Jürgen Deditz
Jürgen Deditz

Ovlašteni predstavnik za tehnologiju mjerenja i upravljanja procesima, mašinstvo i tretman goriva iz otpada, IUT Ingenieurgemeinschaft innovative Umwelttechnik GmbH – Austrija / predavač

Anes Kazagić
Anes Kazagić

Rukovodilac Sektora za strateški razvoj, Elektroprivreda BiH – BiH / predavač

Organizator

Fabrika cementa Lukavac je vodeći bosanskohercegovački proizvođač portland i zidarskog cementa i ubraja se među najmodernije evropske fabrike. Lukavačka cementara je počela sa radom davne 1974. godine. Značajna prekretnica u poslovanju desila se 2001. godine, kada je austrijski investitor ASAMER grupa izvršila uspješnu privatizaciju kompanije. Ove godine se obilježava 20. godina jedne od najuspješnijih privatizacija u Bosni i Hercegovini. U modernizaciju i gradnju novih pogona uloženo je preko 125 miliona eura. Izgradnjom potpuno nove tople linije godišnji kapaciteti proizvodnje iznose oko 700.000 tona klinkera i 900.000 tona cementa.

Od 2014. godine poslovanje fabrike je prošireno na segment gotovog betona. Pokrenuta je vlastita proizvodnja u betonarama u Sarajevu i Banjoj Luci. Fabrika je 50% vlasnik Rudnika krečnjaka „Vijenac”, industrijskog kamenoloma koji pored Lukavac Cementa krečnjakom snabdijeva i druge fabrike u gradu Lukavcu i obezbjeđuje kamene agregate za spravljanje betona i donjih slojeva asfalta.

Fabrika cementa Lukavac se u cijelom regionu posebno izdvaja zbog korištenja alternativnih goriva. Zahvaljujući savremenoj tehnologiji i opremi rezultat proizvodnog procesa su visokokvalitetni cementni proizvodi: Premiluk, Supraluk, Fineluk, Sulfaluk i Lumal, koji su svojim izuzetnim svojstvima pogodni za različite namjene u današnjem modernom građevinarstvu. Više informacija na lukavaccement.ba.

Kontakt

Za više informacija javite nam se
putem e-maila ili telefona.

Za dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte putem našeg info telefona 00387 35 552 164 svakim radnim danom od 7:00 do 15.30 sati.
Možete se javiti i putem maila: FromWastetoGreenEnergy@gio.ba

Pratite nas na socijalnim mrežama: