Vodeći kružnu ekonomiju

16. Novembra 2022.

U svijetu u kojem je ugljična neutralnost postala politički imperativ, a resursi ograničeni, nema sumnje da će razvoj kružnih pristupa biti ključan za dekarbonizaciju industrija. Za europski cementni sektor, sposobnost postepenog ukidanja fosilnih goriva korištenjem goriva iz otpada i 100-postotna mogućnost recikliranja betona nude ključne prednosti na kojima se može graditi. Autor: CEMBUREAU, Belgija.

CEMBUREAU Carbon Neutrality Map Road, objavljen u maju 2020., postavlja ambiciju europske industrije cementa da smanji CO2 u cijelom lancu vrijednosti – tj. klinker, cement, beton, građevinarstvo i (re)karbonizacija (pristup 5Cs) – kako bi se postigla nulta razina neto emisije do 2050. Usvajanje kružnih pristupa ključno je za ovu ambiciju. Gotovo potpuno ukidanje fosilnih goriva iz procesa proizvodnje cementa, korištenje sekundarnih sirovina i potpuno recikliranje betona značajni su tehnološki putevi prema ugljično neutralnom lancu vrijednosti.

Rad na kružnoj ekonomiji ključni je cilj EU, a cementni sektor ambiciozno prihvaća ovaj izazov. Vlasti će također imati odlučujuću ulogu u stvaranju pravih poticaja za industriju da napreduje prema potpuno kružnoj ekonomiji.

CIRKULARNOST U PROIZVODNJI CEMENTA: ULOGA KOPROCESIRANJA

Doprinos cementne industrije kružnoj ekonomiji počinje u proizvodnim procesima, postepenim ukidanjem fosilnih goriva i njihovom zamjenom sa gorivom iz otpada koji se ne može reciklirati i otpadom od biomase. Europska industrija cementa koristi otprilike 36 milijuna tona otpada. U EU-u je 2018. sektor u prosjeku 48 posto svoje potrošnje fosilnih goriva zamijenio gorivima dobivenim iz otpada koja se ne mogu reciklirati, od čega su 17 posto bila goriva dobivena iz otpada biomase, zahvaljujući suprocesu.

Koprocesiranje je kombinacija istovremenog recikliranja materijala i obnove energije iz otpada u toplinskom procesu, što rezultira zamjenom prirodnih mineralnih resursa i fosilnih goriva poput ugljena i naftnih derivata. Unutar cementne peći, otpadna goriva se koprocesiraju korištenjem toplinske vrijednosti iz otpadnog goriva za zamjenu za fosilna goriva i uključivanjem pepela kao djelomične zamjene sirovina, ne ostavljajući nikakav ostatak otpada. Osim pružanja dobrih rješenja za tokove otpada i jačanja kružnog gospodarstva, ova upotreba goriva iz otpada i goriva iz otpadne biomase ključna je za društvo u smanjenju emisija CO2 . Samo u 2018. omogućio je uštedu od 21,7 milijuna tona CO2 , što je ekvivalent emisiji CO2 proizvedenoj od 15,1 milijuna automobila.

Kroz koprocesiranje, sektor cementa također osigurava siguran i pristupačan način zbrinjavanja za nacionalne vlasti i druge industrije pretvarajući otpad i nusproizvode u alternativne resurse za proizvodnju cementa. Otpadna goriva iz biomase i ne-biomase proizlaze iz posrednih procesa obrade otpada koji prikupljaju i obrađuju različite tokove otpada kako bi se razvilo konačno gorivo prema specifikacijama koje su dogovorile vlasti i koje se može koristiti u cementnim pećima.

Iskorištavanje ovog kapaciteta za proizvodnju energije iz otpada ima prednost smanjenja potrebe za dodatnim ulaganjem u nove kapacitete za proizvodnju energije iz otpada. Nadalje, države članice EU-a mogle bi uštedjeti oko 12,2 milijarde eura korištenjem postojećih kapaciteta u cementnoj industriji EU-a, što je iznos koji odgovara ulaganju potrebnom za izgradnju novih spalionica otpada za proizvodnju energije.

Ovaj je članak prvi put objavljen u časopisu International Cement Review u srpnju 2021.
Preuzeto sa: CEMNET.com
https://www.cemnet.com/Articles/story/171080/leading-the-circular-economy.html